Jeugdwerk 0-12 jaar

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is er (alleen in ’s-Gravenpolder) iedere zondag kindernevendienst. Om ervoor te zorgen dat er een duidelijke opbouw en doorgaande lijn in de bijbelvertellingen zit, wordt gebruik gemaakt van de methode “Vertel Het Maar”. Naast de kindernevendienst worden in ‘s-Gravenpolder ook een aantal kinderdiensten gehouden. Voor de oudere jeugd is er iedere eerste zondag van de maand een jongerennevendienst. Dan wordt onder leiding van iemand van de jongerencommissie nagedacht en gediscussieerd over een onderwerp. Regelmatig worden voor alle leeftijdsgroepen activiteiten georganiseerd, zoals knutsel/spelmiddag, jongerenavond en seizoenafsluiting. Uiteraard kunnen we bovenstaande alleen verwezenlijken met de hulp van vele anderen. Hiervoor zijn we hen dan ook dankbaar.

Crèche
Voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan is er oppas aanwezig in de Ontmoeting (vanaf 9.45u.), zodat de ouders de kerkdienst kunnen bijwonen.

Kindernevendienst
Na de Schriftlezing gaan we naar de Ontmoeting. Daar wordt de groep gesplitst in onderbouw (ongeveer t/m 8 jaar) en bovenbouw. Hier krijgen zij de verkondiging, aangepast op hun eigen niveau, te horen. Vervolgens wordt daar nog even over doorgepraat. Daarna volgt vaak het gebed. Passend bij het thema van die week wordt iets geknutseld, een spel gedaan of een puzzelblad gemaakt. Na de kerkdienst worden de kinderen door hun ouders opgehaald in de Ontmoeting. In bijzondere diensten komen de kinderen na de preek weer terug in de kerk. In de periode voor Kerst en Pasen (of eventueel Pinksteren) hebben we vaak een project wat in de kerk staat. Zo leeft ook de rest van de gemeente mee met de verhalen zoals die aan de kinderen verteld worden.

Kinderdiensten
Op kerstavond is er de kinderkerstdienst waarin de kinderen van de kindernevendienst het kerstspel uitbeelden en op andere manieren meedoen in de dienst. Vlak voor de zomervakantie organiseren we een dienst waarin we als kindernevendienst afscheid nemen van de kinderen uit groep 8. En in november hebben we de schoolgezinsdienst in samenwerking met CBS De Rank. Eén van de bijkomende doelstellingen van deze diensten is om mensen van buiten onze gemeente bij de kerk te betrekken.

Seizoenafsluiting
In juni/juli wordt het seizoen op een speelse manier afgesloten. Dat doen we alleen met de eigen kinderen. De kinderen uit de groep 8 gaan dan met oudere jeugd mee. We proberen het dan zo te plannen dat de oudere jeugd het seizoen op dezelfde dag afsluit, zodat we aan het einde van de middag gezellig met z’n allen kunnen eten.

Knutsel/spelmiddag
Voor de knutsel/spelmiddagen worden ook kinderen van buiten de eigen gemeente uitgenodigd. In het voorjaar kiezen we voor een spelactiviteit, zoals bijvoorbeeld een puzzeltocht. In december maken we een mooi knutselwerkje dat dan tot Kerst in de kerk mag staan. We hebben weleens een vogeltaart gemaakt van sierappeltjes of een kerstboompje, zelf gezaagd en versierd.

Nieuws uit de kindernevendienst

• Wat was het fijn om elkaar weer te ontmoeten op onze pizzamiddag en wat hebben we gesmuld. Eerst mochten de kinderen een placemat kleuren, die ze later gelamineerd mee naar huis mochten nemen. Ondertussen mochten ze een voor en naar de keuken komen om hun eigen toetje klaar te maken. Voor we aan tafel gingen, werden er nog wat spelletjes gespeeld waarbij de kinderen konden bewegen, want het stormde niet alleen buiten die dag. In groepjes gingen we aan tafel en konden de pizza’s klaargemaakt worden, voordat ze in de pizza-oven gingen. Intussen werd de volgende variatie vast klaargemaakt. Wat was het heerlijk. Zo lekker zelfs, dat de tiramisu maar mee naar huis ging, want daar was geen ruimte meer voor in de goedgevulde magen.
• Juf Indra was die middag ook gezellig van de partij, samen met Bernice. Het was voor beiden de laatste keer dat ze er waren. We hebben tijdens een kerkdienst officieel afscheid van hen genomen. Na vele jaren betrokken te zijn geweest bij de kindernevendienst, is daar nu een punt achter gezet. We willen juf Indra, maar met haar eigenlijk de hele familie Pekaar, hartelijk bedanken voor hun enthousiaste betrokkenheid en het vele, vele werk wat zij gedaan hebben voor de kindernevendienst.
• Als kindernevendienst doen we ook weer mee met het schoenendoosproject. Op de beamer in de Ontmoeting hebben we laatst het schoenendooslied en -filmpje bekeken en de eerste, mooi versierde dozen staan al in de kerk. Daar zullen weer veel kinderen blij van worden, als ze de dozen cadeau krijgen.
• We zijn druk met de voorbereidingen bezig voor de kinderkerstdienst, die dit jaar anders wordt als andere jaren, maar daarover in het volgende kerkblad meer. We houden wel vast aan de bekende aanvangstijd: 24 december om 19.00 uur.
• Op woensdagmiddag 11 november organiseren we weer een leuke en lekkere middag voor de kinderen. “Onze” keukenprinsen en -prinsessen kunnen lekker aan de slag in de keuken. De middag begint om 14.15 uur in de Ontmoeting.
• Op zondag 29 november is het eerste Advent. We starten die zondag met het kerstproject: “Ik zie toekomst in jou”. In de Bijbelse geschiedenissen op weg naar Kerst laat God zien welke toekomst Hij voor ogen heeft voor de wereld en hoe Hij die gaat realiseren. Hij doet dat door zijn engelen naar de wereld te sturen met zijn boodschap. De kinderen zullen de adventskaarsen aansteken en daarbij een gedichtje voordragen.
• We bidden en wensen dat iedereen gezond is. Denk aan elkaar.
• In deze bijzondere tijd, waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen rondom het coronavirus, hopen en bidden wij dat alle activiteiten en diensten door kunnen gaan zoals wij voor ogen hebben. Mocht dat niet zo zijn dan kunt u actuele ontwikkelingen volgen via de website van de kerk.

Kebene presentatie 2018
video

 

Nieuwsbrief van Kebene

Kebene Children's Home / Covid-19 

Beste gemeente van ‘s-Gravenpolder-Baarland,
Overal in de wereld is er maar één onderwerp, "corona-19", het is ongezien en wat een impact op onze samenleving. Kenia telt vandaag een 80-tal besmettingen (wellicht is dit aantal veel hoger), er is een algemene Lockdown en avondklok. Overigens is het erg warm en het regenseizoen staat aan de voordeur. De Keniaanse overheid, kinderbescherming en andere autoriteiten besloten dat de weeshuizen hun toegewezen kinderen moesten herenigen met hun oorspronkelijke families, maar na heel wat onderhandelen hebben we de goedkeuring gekregen om onze kids veilig tussen de muren van Kebene te houden. We voelen veel goede wil vanuit de overheidsinstanties maar of de informatie betrouwbaar is en snel wordt meegedeeld is een andere zaak. Het is dus behoorlijk druk ten Huize Kebene. Maar iedereen stelt het goed. We leven bovendien met iedereen mee die nauw betrokken geraakt of besmet werd met het virus.... In deze ongeziene situatie wensen we alle zorgverleners veel sterkte en hebben dezelfde boodschap: Stay home, stay safe...

 

Voorzorgen en preventie
Op 16 maart hebben we als management besloten om direct verschillende maatregelen te nemen. In eerste instantie extra voorzorgen en bijzondere aandacht aan hygiëne in het algemeen (handen regelmatig wassen, mondkapjes, nitril handschoenen, ect).  Een tweede maatregel werd ingevoerd en Kebene is sinds zondag 22 maart in Lock Down gebracht. Een aantal dagen later werd er een algemene avondklok ingesteld in heel Kenia. Alleen verplaatsingen buiten Kebene kunnen gebeuren mits de belangrijkheidsfactor en de noden, dit met mondkapjes en nitril handschoenen.  Aan de ingang is iedereen verplicht de strikte regels te volgen en handen te wassen met de voorziene desinfecterende handzeep, de temperatuur wordt opgenomen door onze bewaker van G4S. Onze jongeren in de youths & adults projecten werden voor ongeziene tijd verdeeld over de bestaande projecten. We maken gebruik van onze lodges die de komende maanden niet beschikbaar zijn voor onze gasten.  De meeste personeelsleden blijven in Kebene gedurende de komende weken om in en uitgaand te minimaliseren en zo het virus buiten Kebene te houden.

 

Activiteiten...
De dagelijkse structuur heeft andere vormen gekregen, we bekijken welke de meest prioritaire noden zijn en doen er alles aan om deze zo vlot mogelijk te laten verlopen. Om de dagen zo goed mogelijk door te brengen organiseren we verschillende activiteiten zodat de kinderen zo weinig mogelijk worden geconfronteerd met wat er buiten allemaal afspeelt. Momenteel lukt ons dit heel goed, het is nu een taak om dit vol te houden.  In de ochtend doen we beroep op de schoolboeken, studie-tijd terwijl in de namiddag elke dag weer wat nieuws wordt voorzien vooral sport en spel staan centraal. Op woensdagen doen we een uitgebreide maaltijd, een workshop samen koken, gezonde voeding, fruit en net iets meer dan anders. Het is investeren in bezigheid waarbij gezondheid met het aangename wordt gecombineerd.


Together we can do it...

We spreken vaak over de Kebene Familie en dat merk je ook meteen wanneer we voor moeilijke situaties komen te staan. We rekenen op elkaar en een goede samenwerking met vertrouwen maken dat we snel en efficiënt hebben kunnen handelen. Volhouden is nu de boodschap en vooral hopen dat het aantal besmettingen in Afrika stabiel kan blijven.  Het zou anders heel dramatisch kunnen aflopen gezien het tekort aan medische hulp, ziekenhuizen, tekort aan water en de duizenden mensen die nu reeds in armoede leven.  Op straat zie je dat alles stil ligt. De hotels zijn leeg, de shops zijn gesloten en nu al zijn er opstanden merkbaar, want mensen zitten zonder eten en kunnen hun familie niet onderhouden. De paniek en de onwetendheid spelen een grote factor in een periode waar we de gezondheid op de eerste plaats moeten zetten.